Haber

ABD’de ‘helal et’te Türk ismi: Lider Et sektörde adından söz ettiriyor

Özlem Özgüt Yörekli / abdpost.com

ABD (IGFA) – Amerika Birleşik Devletleri’nde ‘helal kesim’ denilince akla ilk gelen yer olan Leader Meat Packaging, Pensilvanya’daki tesisiyle ülkenin kuzeydoğusuna helal et dağıtımına devam ediyor. Helal kesime büyük önem veren Lider Et, hayvanları kıbleye dönük tutarak, Bismillah okuyarak, vekaletnamenin alındığı saate dikkat ederek işlemlerini yürüten ender firmalardan biri olarak dikkat çekiyor. .

ABDPost.Com New York Temsilcisi Hasret Özgüt Yörekli de 600’den fazla tesise hizmet veren tesisi yerinde inceledi.

ŞOKLANAN VE KESİLEN HAYVANLARA DİKKAT EDİN!

Lider Et’in uygulamalarını anlatan firma sahiplerinden Mehmet Emin Korkmaz, “helal kesim”e büyük önem verdiklerinin altını çizdi. Helal kısmın en belirgin özelliğinin ‘kan’ olduğunu vurgulayan Mehmet Emin Korkmaz, “Helal kesimde iki ana unsur vardır, bunlardan biri ‘tesmiye’ yani ‘Bismillah – Allah-u Ekber’dir. yani her hayvan işkence görmeden kesiliyor, diğeri ise kesim esnasında şoklamaya gerek yok, ek bir müdahale yok, ne yazık ki sektörün geldiği noktada ürün açısından bu müdahaleler uygulanıyor. kalite, verimlilik ve zaman yönetimi. İslam’da kan; toksik maddeler içerdiğinden ve insan sağlığına zarar verdiğinden dolayı helal değildir. Bu nedenle kesim sırasında kurbandan maksimum kanın akıtılması gerekmektedir. Ne yazık ki Lider olarak bu uygulamalar bizim geldiğimiz noktadır. Et, helal standartları açısından pek çok helal sertifikasyon firmasından farklılık göstermektedir. Bayıltılarak kesilen bir hayvanda, bayılma sonucu beyindeki metabolizmanın yavaşlaması ve kesim sonrasında kanın damarlarda kalması nedeniyle helalin amacı yerine getirilmemektedir. dolayısıyla insan sağlığına zarar verir. Endüstri açısından bu, hayvan başına daha fazla gram et ürettiğinden ve zamandan tasarruf sağladığından verimliliği artırır. Bu uğurda helal kesime kurban edilmemelidir. Ne yazık ki insanların bu manevi yaklaşımları sektörde kâr amacıyla sömürülüyor. Örnek vermek gerekirse; “100 kilo etten 10 gram kan çıkarsa, dondurulmuş etten de 100-150 gram kan çıkar” dedi.

Kesim işleminin sadece hayvanın boğazını kesmekten ibaret olmadığını vurgulayan Mehmet Emin Korkmaz, “Hem Amerikalılar hem de Müslümanlar şok oluyor, ardından hayvanın boğazını kesiyorlar. İkisinin de tekniği aynı. Bizde kesinlikle böyle bir uygulama yok.” şey;hiçbir şoklama işlemi olmadan kesim gerçekleştiriyoruz.Bu klasik işlemle hayvan mücadele eder ve damarlarındaki tüm kanı dışarı atar.Bu sayede hayvanın damarları temiz olur ve içinde kan pıhtılaşması olmaz.Bu teknikle hayvan, İçerisinde minimum miktarda kan kalacak şekilde en sonunda asılır ve içi uygun şekilde temizlenir. Bu durumda hayvanda kan kalmadığı için etin tadı, sağlığı ve güvenilirliği sağlanmış olur. Bu oluyor” dedi.

“Dini kurallara uyulmadan kesim yapılıyor”

ABD’de birçok Müslüman’ın, helal kesimhane adı altında işletmelerde dini kurallara uymadan hayvan kestiklerini üzülerek belirten Mehmet Emin Korkmaz, şunları söyledi: “Helal kesim sisteminde hayvanın kafasını doğru yöne çevirmeniz gerekiyor. onu keserken kıble. Kıbleye yönelip her hayvan için tek tek besmele okumak gerekir. Ben buradaki mezbahamızın sorumlusuyum; çünkü bunun büyük bir sorumluluğu var. Ben helal kesip ‘Helal Kesim’ diye satıyorum, kendi yemediğim etleri de satmıyorum. Kısacası kesim yapılırken işin başında kalmam gerekiyor ve olacağım. Diğerleri işleriyle meşgul mü bilemiyorum ama hepsi Bismillah ve Allah-u Ekber mi diyor? Ayrıca sabahları sadece bir kez “bıçağa” diyerek başlayan insanlar olduğunu da duydum. Bunu duyduk, bıçağın üzerine Bismillah ve Allah-u Ekber yazıp tamam diyenler bile var. Gayrimüslim çalışanlar çalışıyor ve onlara da ezberletiyorlar. Gayrimüslimlerin de kesim yaptığını ve bunların tamamını helal mezbahalarda yaptıklarını da duyduk. Bu konuda kimseyi suçlayamayız. Kimseyi yönlendiremeyiz” dedi.

“KONTROL MEKANİZMASINA İHTİYAÇ VAR”

Denetim mekanizmasının olmayışını eleştiren Mehmet Emin Korkmaz, Türkiye’de de aynı sorunların yaşandığına dikkat çekerek, mevcut mezbahalarda kesim işleminin hayvanlara kötü, kötü ve zalimce yürütüldüğüne tanık olduğunu söyledi. Amerika’daki kontrol sisteminin Türkiye’ye göre çok iyi durumda olduğunu savunan Mehmet Emin Korkmaz, işletmeler arasında birlik olması gerektiğini ve buradaki mevcut sistemi iyileştirecek adımların atılması gerektiğini vurguladı.

“Gayrimüslimler katlediliyor”

Mehmet Emin Korkmaz, dondurma işlemi olmadan helal kesim için ABD Tarım Bakanlığı’ndan (USDA) özel izin alındığını belirterek, “Bunun için kesimin ‘helal şekilde’ yapılacağına dair taahhütte bulunuluyor. USDA bu durumda bayıltmadan kesime de izin veriyor.” “Burada önemli bir nokta var: USDA, katliamı yapan kişinin Müslüman olmadığını biliyorsa buna izin vermez. Ancak Adnan (Dağlı) Abi’nin dediği gibi: Gayrimüslim milletlerin katledildiğini gördük. “dedi. Mehmet Emin Korkmaz da bazı kişilerin kendilerini Müslüman olarak tanıttığını veya din değiştirdiklerini söylediğini belirterek, “Bu durumda USDA, kişinin Müslüman olup olmadığını bilmediği ve bunu sorgulayamadığı için kesim işlemine izin veriyor.”

LİDER ET DÖNER ÜRETİMİNE DE BAŞLADI

ABD’de Müslüman işletmelere et dağıtımı yapan ve ‘gerçek’ bir helal kesim et tesisi olduklarının altını çizen Mehmet Emin Korkmaz, döner üretimine başladıklarını söyledi.

HELAL ET NASIL ANLANIR?

Adnan Dağlı, etin ‘şok’ mu yoksa ‘helal’ mi olduğunu anlamanın yöntemlerini de anlattı. Dağlı, öncelikle etin kokusundan ‘şok’ ya da ‘helal’ kesim olduğunun anlaşıldığını belirterek, “Etin içinde kalan kan, tadını değiştiriyor.” Dağlı, Müslümanların ve Hıristiyanların yaptığı kesim arasındaki farka da vurgu yaparak, “Mesela ikiz bir hayvanın kesildiğini düşünürsek, birinin bir Müslüman, diğerinin de bir Amerikalı tarafından kesildiğini varsayalım. Müslümanın yaptığı helal kesimde tüm kanlar akıtılır, diğerinde ise şok kesim yapılır.” “İşte o zaman tat farkı yüzde 101 değişiyor” dedi.

“ETİN LEZZETİNE DE ÖNEM VERİYORUZ”

Lider Et’in sadece helal kesim noktasına değil, hayvanın etinin lezzetli olmasına da dikkat ettiğini vurgulayan Mehmet Emin Korkmaz, “Toprak geniş olduğu için hayvanların tamamı dışarıda otlatılıyor. Kışın yazın yerden kesilen darı ve darı saplarıyla beslenirler. Satın aldığımız hayvanların ilaçlı yemlerle beslenmemesine dikkat ediyoruz. Kara listede olan üreticiler mutlaka vardır. Bunlar USDA tarafından denetlenmektedir. Koyun olsun, sığır olsun, testlerde görüldüğü gibi, kullandıkları antibiyotiği kendilerinden aldığımızı gördüklerinde USDA tarafından kara listeye alınan kişiler var. Güvendiğim çiftçilerden, güvendiğim adamlardan satın alıyorum. Bu yüzden özellikle seçiyorum. “Amacımız, doğru beslenmiş, kaliteli hayvanları İslami usullere uygun olarak keserek müşterilerimize en lezzetli ve sağlıklı etleri sunmaktır” dedi.

“KALİTELİ ET SAĞLADIĞIMIZ İÇİN TERCİH NEDENİYİZ”

Etlerinin kalitesinin her zaman yüksek olması nedeniyle tanınmış yerlere et temininde sorun yaşamadıklarını belirten Mehmet Emin Korkmaz, restoranların tercih edilmelerinin sebebinin ‘kaliteli et’ olması olduğunu belirtti.

LİDER ET ‘TAVUK’ SEKTÖRÜNE GİRDİ

Gelecekte tavuk sektörüne de girmeyi planladıklarını müjdeleyen Dağlı, “Helal tavuk satışı yapıyoruz ancak kesim işlemi tarafımızdan yapılmadığı için müşterilerimize tam olarak kefil olamamaktayız. Bu nedenle Kısa zamanda tavuk sektörüne de girmeyi düşünüyoruz. Aynı şekilde müşterilerimizin büyük bir kısmı ‘helal’ markayı istiyor.” “Biz bonfileyi sunuyoruz ama kendi kestiğimiz karkas et dışında hiçbirinin ‘helalliğine’ kefil olmadığımızı da belirtiyoruz” dedi.

“Tavuk Kesiminde UAMA’nın Sıkılığına Uyuyoruz”

Adnan Dağlı, tavuk bölümünde Birleşik Amerika Müslüman Birliği’nin (UAMA) katı kurallarına uyduklarını söyledi. Burada tavuğun helal durumuna çok dikkat edilmesi gerektiğini vurgulayan Dağlı, “Tavuğu helal kesmek yolun başlangıcıdır ama tavuğun tüylerini yolmak veya yüzerken sıcak suya koymak onun helal niteliğini bozar. Bilindiği üzere tavuk bir kümes hayvanıdır ve bulunduğu her yere birçok mikrop ona bulaşır. Kesilen tavuklar “Sıcak suya konulduğunda derileri açılır ve o kir veya mikrop ete bulaşır. Bu nedenle bu tür işlemlere tabi tutulan tavuklar tehlikeli olabiliyor. Bu nedenle UAMA’nın (Paterson, New Jersey’de yeni açılan ve bizimle aynı hassasiyeti paylaşan) bir kuruluşu olan UAMA ile iletişime geçtik. “Bereket Helal Et ortaklığında tavuğun sıcak suya girmeden elle toplanması veya derisiz olarak satılmasını sağladığımız “özel tavuk” üretimini Bereket Helal Et kural ve yöntemlerine uygun olarak sağlıyoruz. Bu yöntemle kesim ve üretim yapan tavuk kesim tesisi açmaya çalışıyoruz” dedi.

Kurbanlık Hayvanların Kesilmesine Ekstra Önem

İslam’da büyük öneme sahip olan kurban konusunda son derece titiz olduklarının altını çizen Dağlı, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Kurbancılıkta idarecilik adabı çok önemlidir. Çalıştığımız işletmeler müşterilerinden kuzu veya danadan pay alıp bize gönderiyorlar. Bunda vacip, farz gibi farzlar olduğu için mutlaka o şekilde kesim yapmamız gerekiyor. hayvan.

Kurban bayramında kılınan farz olan kurbanlar, Kurban Bayramının üçüncü günü ikindi namazında kesilmeli ve niyete uygun hareket edilmelidir.

“KURBANLIK ESNASINDA VERDİĞİMİZ SÖZÜN ARKASINDAYIZ”

Normalde eti için kesilen bir hayvanın kulaklarına, boynuzlarına veya kuyruğuna bakmazsınız ama kurbanlık olarak kesilen hayvan olan buzağıya bakarsınız; 2 yaşında olması, boynuzlarının tam olması, dişlerinin tam olması, gözleri kör olmaması, kuyruğunun ve kulaklarının tam olması; Hiçbir şeyin eksik olmaması ve kesim yerine yürüyerek ulaşabilmesi gerekiyor.

Hasta hayvanların mutlaka kesilmesi gerekmez. Ne yazık ki bu durumdaki hayvanları kurban olarak kesen, ancak üçüncü günde kesemeyen, dördüncü günde kesenleri de duymuşuzdur. Biz Lider Et olarak böyle bir sorumluluk almıyoruz ve sözümüzün arkasında durarak kurbanımızı üçüncü gün öğleden önce kesiyoruz.”

MESLEKİ FEDAKARLARIN ÖNEMİ

Kurban bayramının yanı sıra kurbanlık olarak da kurban kesilen Lider Et’te uygulanan prosedürü aktaran Dağlı, “adak kurbanı”, “akika kurbanı”, “şükür” gibi farklı kesim çeşitlerinin bulunduğunu söyledi. kurban” ve “şifalı kurban”. Bu nedenle kurbanın kısa sürede kesilmesi gerektiğini belirten Dağlı, “Mesela ameliyata girecek bir kişi şifa amaçlı kurban kesmek istiyor. O hayvanın o anda kesilmesi gerekiyor” dedi. “. Keyfi olarak ertelenirse günah olur.”

“KURBANIN VİDEOSUNU ÇEKİP GÖNDERİYORUZ”

Dağlı sözlerini şöyle tamamladı:

“Din kardeşlerimizin adak kurbanı konusundaki hassasiyetini koruyoruz. Bu kapsamda bize ulaştırılan kurbanları anında kesiyor ve kurban videolarını isteyen kişilere gönderiyoruz. Bu bağlamda UAMA, Yıllardır Müslümanların adak kurbanlarını hassasiyetle koruyan ve Amerika’daki Müslümanlara, onlardan fıkıh danışmanlığı alarak Müslümanlara yol gösteren, “Adak kurbanı ihtiyacını da karşılıyoruz.”

Adres 1: 254 Sykesville Rd, Chesterfield İlçesi, NJ 08515,

Amerika Birleşik Devletleri

Telefon: +1 609-723-3460

Adres 2: 1877 Nimler Vadisi RD, Imler, PA 16655

Amerika Birleşik Devletleri

Telefon: +1 814-239-0182

bozyazi-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu